miércoles, 14 de mayo de 2014

EL CINTURÓ DE KUIPER


EL CINTURÓ DE KUIPER

Es diu cinturó perquè en trobar prop del Sol, les pertorbacions planetàries obliguen els cometes a quedar-se al pla de l'el·líptica, per això té una forma aplanada que s'estén entre 30 i 100 UA .

A descobrir aquest cinturó va ser Gerald Kuiper, el no entenia d' on provenien els cometes de curt període i en estudiar la nebulosa pre-solar va arribar a la conclusió que una part d'aquest material primordial es va quedar a la distància de Neptú o més enllà .

S'estima que hi ha uns 70.000 objectes de mida superior a 10 km i 10.000 milions de mida inferior al km.
 De tant en tant un d'aquests objectes és pertorbat per l'acció gravitacional dels planetes gegants del sistema solar i com a conseqüència d'això travessen l'òrbita de Neptú fins a arribar de vegades a l'òrbita dels planetes terrestres .

A vegades em recordo de quan els nostres avantpassats creien que aquests objectes estaven regits per múltiples divinitats i com l'evolució de la ciència ha encaixat totes les peces per entendre d' on provenen els cometes.
Crec que és qüestió de temps i segurament un dia, en un futur no llunyà, podem explicar també que va formar el big-bang i que hi havia abans de la famosa explosió .

------------------------------------------------------------------------------------------------- 
EL CINTURON DE KUIPER
Se llama cinturón porque al encontrase cerca del Sol, las perturbaciones planetarias obligan a los cometas a quedarse en el plano de la elíptica,  por eso tiene una forma aplanada que se extiende entre 30 y 100 UA.
A descubrir este cinturón fue Gerald Kuiper, el no entendía de donde provenían los cometas de corto periodo y  al estudiar la nebulosa pre-solar llegó a la conclusión de que una parte de este material primordial se quedó a la distancia de Neptuno o más allá.
Se estima que hay unos 70.000 objetos de tamaño superior a 10 km y 10.000 millones de tamaño inferior al km.
De vez en cuando unos de estos objetos es perturbado por la acción gravitacional de los planetas gigantes del sistema solar y como consecuencia de ello atraviesa la órbita de Neptuno hasta llegar a veces a la órbita de los planetas terrestres.
A veces me acuerdo de  cuando nuestros antepasados creían que estos objetos estaban regidos por múltiples divinidades y como la evolución  de la ciencia  ha encajado todas las piezas para entender de donde provienen los cometas.
Creo que es cuestión de tiempo y seguramente un día, en un futuro no lejano, podemos explicar también que formó el big-bang  y que había antes de la famosa explosión.

No hay comentarios:

Publicar un comentario