LA NEBULOSA D' ORIÓ
A l'hemisferi nord es poden observar nebuloses molt boniques com : la nebulosa Llacuna ( M8 ) , la nebulosa de Sagitari ( M20 ) , la d'Omega ( M17 ) , l'Àguila ( M16 ) , però la més brillant és la d'Orió catalogada com M42 , de gran bellesa i per a mi la més bonica i interessant .
És un veritable viver d'estrelles, conté un mostrari de tots tipus d'astres . Hi podem veure nebuloses lluminoses i fosques , joves estrelles en formació envoltades de discos de pols i gas . Segons alguns astrònoms aquí és on va néixer el nostre sol per formar després el sistema solar .
Tot aficionat que vulgui veure-la, la seva posició és a cavall de l'equador celest i és visible des de qualsevol regió de la terra . ( A les nostres latituds és visible a l' hivern i a l'estiu abans de sortir el sol )
Segons la tradició mitològica Orió representa un gegant caçador que empunya una espasa a la mà dreta i un escut en l'esquerra per defensar-se, la deessa Gea li va enviar un escorpí que el va ferir mortalment . Les dues constel·lacions , Orió i Escorpí , estan avui situades en parts oposades de l'hemisferi celeste i , de nit quan la primera es posa en occident l'altra sorgeix per orient . Altres pobles com els antics Egipcis , van veure en aquesta constel·lació una figura d'importància cabdal , de fet representava Osiris déu de la llum .
La sensació que vaig tenir la primera vegada que la vaig veure amb el telescopi va ser d'una espectacularitat i riquesa impressionant , sobretot les estrelles que representen el cinturó del caçador Orió , ja que hi pots veure estrelles en formació , acabades de néixer . Tot un espectacle , la recomano .
-------------------------------------------------------------------
LA NEBULOSA DE ORIÓN
En el hemisferio norte se pueden observar nebulosas muy bonitas como: la nebulosa Laguna (M8), la nebulosa de Sagitario (M20), la de Omega (M17), el Águila (M16), pero la más brillante es la de Orión catalogada como M42, de gran belleza y para mí la más bonita y interesante.
Es un verdadero criadero de estrellas, contiene un muestrario de todos tipos de astros. En ella podemos ver nebulosas luminosas y obscuras, jóvenes estrellas en formación rodeadas de discos de polvo y gas. Según algunos astrónomos aquí es donde nació nuestro sol para formar luego el sistema solar.
Todo aficionado quiera verla, su posición a caballo del ecuador celeste, la hace visible desde cualquier región de la tierra. (En nuestras latitudes es visible en invierno y en verano antes de salir el sol)
Según la tradición mitológica Orión representa un gigante cazador que empuña una espada en la mano derecha y un escudo en la izquierda para defenderse, la diosa gea le envió un escorpión que lo hirió mortalmente.
La dos constelaciones, orión y Escorpión, están hoy situadas en partes opuestas del hemisferio celeste y, de noche cuando la primera se pone en occidente la otra surge por oriente. Otros pueblos como los antiguos Egipcios, vieron en esta constelación una figura de importancia capital, de hecho representaba Osiris dios de la luz.
La sensación que tuve la primera vez en que la vi con el telescopio fue de una espectacularidad y riqueza impresionante, sobre todo las estrellas que representan el cinturón del cazador Orión, ya que allí puedes ver estrellas en formación, recién nacidas. Todo un espectáculo, la recomiendo.