CONTAMINACIÓ LLUMINOSA
Avui es dóna per descomptat que per observar el cel cal allunyar-se de les ciutats i anar a llocs més obscurs com les muntanyes .
Les persones que viuen a les ciutats no poden observar el cel nocturn, fins al punt que el nens es veuen obligats a estudiar les constel·lacions en els llibres en comptes d'observar directament al cel .
Crec que aquesta pèrdua no es pot silenciar a causa dels fenòmens que es produeixen en el cel nocturn i que la societat moderna ens ha tret.
I una anècdota al respecte és l'últim gran terratrèmol que va afectar a Califòrnia, que va provocar una gran apagada. Els instituts científics van rebre trucades de persones que no entenien que passava al cel, sense adonar-se que amb la foscor es feien visibles aquelles estrelles que mai havien pogut veure.
Penso en els nostres avantpassats que tenien més coneixement de la volta celeste que nosaltres i mantenien una relació quotidiana.
De fet, la mesura del temps , l'activitat agrícola , activitats socials i culturals es basaven en l'observació dels fenòmens celestes .
Segurament es reunien sota els cels nocturns per contemplar la volta del cel adquirint uns bons coneixements astronòmics . Actualment em de recórrer a Internet per veure algun objecte celest perquè el cel nocturn ja no ens pertany .
CONTAMINACIÓN LUMINOSA
Hoy se da por descontado que para observar el cielo hay que alejarse de las ciudades e ir a lugares más obscuros como las montañas. Las personas que viven en las ciudades no pueden observar el cielo nocturno, hasta el punto de que lo niños se ven obligados a estudiar las constelaciones en los libros en vez de observarlas directamente en el cielo.
Creo que esta pérdida no puede silenciarse a causa de fenómenos que se producen en el cielo nocturno y que la sociedad moderna nos ha quitado.
Y una anécdota al respecto es el último gran terremoto que afectó a California, que provocó un gran apagón. Los institutos científicos recibieron llamadas de personas que no entendían que pasaba en el cielo, sin darse cuenta que con la oscuridad se hacían visibles aquellas estrellas que nunca habían podido ver.
Pienso en nuestros antepasados que tenían más conocimiento de la bóveda celeste que nosotros y mantenían una relación cotidiana.
De hecho la medida del tiempo, la actividad agrícola, actividades sociales y culturales se basaban en la observación de los fenómenos celestes.
Seguramente se reunían bajo los cielos nocturnos para contemplar la bóveda celeste adquiriendo unos buenos conocimientos astronómicos. Actualmente recorrimos a internet para ver algún objeto celeste porque el cielo nocturno ya no nos pertenece.
No hay comentarios:
Publicar un comentario